SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Dünya çapında araştırmalara konu olmaya başlayan anahtar kelime analizi, dijital pazarlamanın neredeyse her alanında yer alan ve SEO çalışmalarında yapılan en değerli ve net sonuçlar alabileceğiniz bir alt uygulama alanıdır. Anahtar kelime analizlerinin sonucu sadece hedef kitlenizi arttırmakla kalmaz potansiyel müşteri ve ziyaretçilerinizi de anlamanıza ve onlara yönelik çalışmaların zeminini hazırlamanıza olanak sağlar.

Yaptığınız anahtar kelime analizi verilerinin ışığında daha kaliteli bir SEO çalışması yapacaksınız. Bu sayede hızlı bir şekilde Google ve diğer arama motorlarının sıralamalarında belirli anahtar kelimelerde yükselecek hatta ilk sıralara kadar yükseleceksiniz.

En doğru anahtar kelimeyi bulmak için bir süreç yönetmeniz gerekiyor. Çünkü doğru anahtar kelimenin seçilmesi SEO açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Anahtar kelime analizi yapmak için kullanacağınız birçok program bulunmaktadır. Her programın kendine özel birtakım özellikleri vardır.

Google Arama Sonuçları

Listenin en başında Google'ın anlık arama sorguları gelmektedir. Google'da yaptığınız aramalar sonucunda arama kutusunda canlı olarak gösterilen benzer aramalar vardır. Bunları bir tabloda tutabilir ve ileride analiz yaparak en doğru anahtar kelimeyi bulabilirsiniz. Bu sayede hızlı bir şekilde anahtar kelime analizi yapmış olacaksınız.

Google Trends İle Anahtar Kelime Analizi Yapmak

İkinci bir program ise Google tarafından geliştirilen ve SEO çalışması yapanların hizmetine sunulmuş olan ücretsiz bir uygulamadır. Web tabınlı tabanlı bir uygulama olan Google Trends sayesinde anahtar kelimelerin popülerliğini görebileceksiniz. Hatta şehir olarak, hangi şehirde hangi anahtar kelime ne kadar aranmış bunu bile görebileceksiniz. Gelişmiş bir uygulama olduğu için verileri anlık olarak göstermektedir.

Google Keyword Planner ile SEO Uyumlu İçerik Planlaması Yapmak

Google Keyword Planner ile daha gelişmiş anahtar kelime analizi çalışmaları yapacaksınız. Google Keyword Planner Adwords'e bağlıdır ve Google arama motorunda yapılan aramalarındaki istatistikleri daha detaylı olarak analiz etmenize yarayan bir bulut tabanlı uygulamadır.

Google Keyword Planner uygulaması kullanmazsanız doğru analizler yapmanız zorlaşacaktır ve aranma hacmi düşük olan anahtar kelimeleri seçme durumunda olacaksınız. Bu yüzden ücretli reklamlar ile SEO'da yükselmeye çalışacaksınız.

Ubersuggest

Ubersuggest programının en büyük özelliği veritabanını her ay Google aramalarına göre güncelliyor olmasıdır. Bu sayede en güncel arama verilerine en hızlı bir şekilde ulaşmış olacaksınız. Ubersuggest, Google'ın anahtar kelime analizi uygulamalarına alternatif olarak kullanılabilecek bir uygulamadır.

Bu araç sayesinde istediğiniz anahtar kelimeye hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz Aynı arama verilerini filtreleyerek zamanda sektör ve dil seçimi de yapabilmektesiniz. Ubersuggest, Neil Patel önderliğinde geliştirilen bir araçtır.

Keyword Tool

Keyword Tool aracı sayesinde herhangi bir hesap oluşturmadan ve ücret ödemeden anlık arama verilerine ulaşabilmektesiniz. Keyword Tool aracında Google, YouTube, Bing, Amazon, eBay ve App Stora olmak üzere birçok platformdaki arama verilerine ulaşarak her platform için ayrı anahtar kelime analizi yapabileceksiniz.

Ahrefs

Ahrefs belki de bu sektördeki en kaliteli ve en sağlam uygulamaların en başında gelmektedir. Çünkü Ahrefs, anahtar kelime analizi yapacaklar için en olmazsa olmaz araçlardan biridir. Ücretli bir anahtar kelime analizi aracı olduğu için pek fazla tercih edilmese de, profesyonel anlamda SEO çalışmaları yapacaklar için en önemli araçlardan biridir. Ahrefs'i rakiplerinden ayıran en büyük özelliği ise, rakiplerinizin hangi kategorilerinin ve hangi sayfalarının daha fazla trafik aldığını görebilirsiniz. Yine aynı şekilde Ahrefs sayesinde kendi sitenizin Google arama sonuçlarındaki davranışlarını tüm detaylarına kadar inceleyebilirsiniz.

seCockpit Anahtar Kelime Analizi Aracı

seCockpit aracı, gelişmiş özelliklere sahip bir analizi aracıdır. seCockpit ile sadece Google'da değil YouTube, Facebook ve Twitter gibi sitelerde de anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. seCockpit'in en büyün özelliği ise belirli anahtar kelimelerde ilk sıralara gelmenin zorluğu hakkında size bilgi vermektedir.


Bu yazımda kaliteli ve olumlu sonuçlar ile Google sıralamasında yükselmek için anahtar kelimelerinizi analiz yapabileceğiniz araçlardan bahsettim, unutmayın ki doğru SEO ve analizler ile daha iyi yerlere gelebilirsiniz, bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın.

11 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 12/07/2019
    Makale yazarken anahtar kelime planlayıcı kulanıyorum sitenizde alternatif olarak kulanabilleceğim siteleri öğrenmiş oldum. Anahtar kelime analizi yapmadan makale yazılmaz bence.
    1. 12/18/2019
      Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.
  2. 12/11/2019
    bana göre anahtar kelime analizi SEO kriterlerinde en ön sıralarda geliyor. Her web site sahibi makale yazmadan önce mutlaka anahtar kelime analizi yapmalı. Aksi halde boşa kürek çekmek gibi birşey. Teşekkürler kapsamlı yazı için. devamını bekliyoruz.
    1. 12/18/2019
      Devamı gelecek tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım.
      SEO
      hakkında yazmış olduğum yazılarımı mutlaka incelemenizi tavsiye ediyorum.
  3. 12/15/2019
    anahtar kelime analizi gerçekten biz blogger'lar için çok önemli. Kritik bir öneme sahip diye düşünüyorum. Makalaleri bu kurallara uygun bir şekilde yazmak gerekiyor
    1. 12/18/2019
      Evet, altın kurallardan biriside diyebiliriz.
  4. 12/15/2019
    Anahtar kelime analizi yapmak için gereken tüm aşamalar anlatılmış, sayenizde sitem için bir analiz yaptım ve sonuçlarını vermeye başladı çok teşekkürler.
    1. 12/18/2019
      Yorumun için teşekkürler.
  5. 12/16/2019
    Ahrefs i bir çok insan kullanmamıstır. Lakin anahtar kelime analizi için kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. SEO çalışmaları için para harcamaktan kaçınmayın
    1. 12/18/2019
      Ahrefs anahtar kelime analizi için kilit sitelerden birisidir. Yorumun için teşekkürler.
  6. 12/22/2019
    Trend aslında ücretsiz olmasına rağmen ihtiyacımız olan bir çok özelliği bize sunuyor. Güzel bir derleme olmuş opsiyonları değerlendirmek açısından. Ben kwfinder'i de çok beğeniyorum ve fiyatı semrush a göre biraz daha uygun gibi.