SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Bitcoin'e Yatırım Yapmanın Riskleri Nelerdir?

Sanal para, para borsasının geleceği olarak kabul edilir. Küresel bir para birimiyle çevrimiçi ürün ticareti yapmak, ulusal bir para biriminin komplikasyonları olmadan ticareti hızlandıracak bir yöntem gibi görülmektedir.

Bitcoin bugüne kadarki en başarılı para birimidir, ancak herhangi bir yeni sınırla birlikte, bazı engeller olması zorunludur. Bitcoin’in son zamanlardaki popülaritesine rağmen, kripto para birimine yatırım yapmak konusunda ciddi riskler bulunmaktadır.

Bitcoin'e Yatırım Yapmanın Riskleri Nelerdir?

Çok fazla insan yatırım yapmak için acele ettiğinden, bu yeni piyasayı çevreleyen endişelerin farkında olmak önemlidir. İşte bitcoin yatırımının beraberinde getirdiği en büyük 10 risk.

İniş Çıkışlı Piyasa Değeri

Bitcoin fiyatı sürekli değişiyor. 6 Kasım 2018 itibariyle bir bitcoin değeri 6,461.01 dolardı. 17 Aralık 2017'de 1 bitcoin, 20.000 $ 'ı aştı. Birkaç gün sonra alıcılar yatırımlarını 14.626 $ üzerinden satamadılar. Bitcoin pazarı sürekli olarak ileri geri sallanıyor. Bu kadar öngörülemeyen bir pazarda, yatırımınızdan bir getiri elde edilip edilmeyeceğinize dair hiçbir açıklama yoktur. Büyük çapta bir kayıptan kaçınmak için, piyasaya dikkat edin. Küçük yatırımlar yapın; uzun vadede daha faydalı olacaklardır.

Siber Hırsızlar

Kripto para birimleri teknoloji tabanlıdır ve bu siber saldırılara olanak tanır. Çalınması ciddi bir risktir, çünkü kaybolan veya çalınan bitcoinlerinizi geri almanın bir yolu yoktur. Birçok rapor, bitcoin alıcılarının yatırımlarını borsa ve madencilik servislerinde kaybettiklerini göstermektedir. Akıllı bir kripto para birimi cüzdanı korumasına sahip olsanız bile, borsaların hacklenmesi olasıdır.

Fiyattaki gözle görülür artış ve uygun düzenleyici kontrolün yokluğu, çevrimiçi borsalarda dijital para biriminin siber hırsızlığında artışa yol açmıştır.

Avrupa bitcoin borsası BIPS'den yaklaşık 1 milyon dolarlık bitcoin çalındı. Benzer şekilde Çinli GBL bitcoin borsası gizemli bir şekilde kayboldu ve beraberinde 4,1 milyon dolar değerinde bitcoini götürdü.

Dolandırıcılık

Bilgisayar korsanlığına ek olarak, bitcoin piyasasında belli miktarda dolandırıcılık vardır. Alıcılar ve satıcılar çevrimiçi olarak bitcoin ticareti yapmak istiyorlar, ancak popülaritesindeki artış nedeniyle bu takasların bazıları sahte olabiliyor. ABD Tüketici Finans Koruma Bürosu ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CFPB), dolandırıcıların hazırladıkları sahte borsalarda bitcoin alıcılarını yanılttıkları konusunda uyardı. Geliştirilen sahte bitcoin borsalarında tıpkı bitcoin üzerinden işlem yapılıyormuş gibi hizmet verilmekte ancak yapılan işlemlerin bir değeri olmuyor. Bu güvenlik eksikliği yatırımcılar için büyük bir risk oluşturuyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için sistemler oluşturulmuş olsa da güvenlik büyük bir sorun olmaya devam etmektedir.

Çok Az veya Hiç Düzenleme Yok

Bitcoin için en büyük avantaj bir devlet ya da kurumun düzenlemesinden bağımsız olmasıdır. Halen, bitcoin piyasası herhangi bir büyük düzenlemeye tabi tutulmamaktadır. Hükümetin kripto para birimi parası konusunda net bir duruşu yoktur. Bitcoin vergilendirilmez ve yatırım fırsatı olarak cazip hale gelebilir. Ancak, vergilendirilmemesi, Bitcoin'in devlet para birimi için rekabet olarak ortaya çıkması durumunda sorunlara yol açabilir. Şu an itibariyle, kripto para birimi yaygın olarak kabul edilen bir para birimi değil. Bitcoin piyasası durumunun birkaç yıl içinde ne olabileceği hakkında hiçbir bilgi yok.

Teknoloji Bağımlılığı

Bitcoin teknolojiye dayanan dijital bir para birimidir. Kripto paralar dijital olarak üretilir, akıllı cüzdanlarla transferi gerçekleştirilir ve çeşitli sistemler kullanılarak kontrol altında tutulur. Bu teknoloji olmadan, kripto para birimlerinin değeri yoktur. Diğer para birimlerinin veya yatırımların aksine, bunu destekleyecek hiçbir fiziksel teminat yoktur. Altın, gayrimenkul, tahvil veya yatırım fonu ile takas edilebilecek fiziksel bir şeye sahipsiniz. 0 teknolojiye dayalı bir para birimi ile, bitcoin sahipleri siber tehditlere, çevrimiçi dolandırıcılık ve kapatılabilecek bir sisteme karşı savunmasızdır.

Madencilik Havuzu Dolandırıcılıkları

Bitcoin üretmek için sunulan online hizmetler vardır. Bunlara genel olarak madencilik havuzu (mining pool) adı verilir. Bu şekilde herhangi bir donanıma gerek duymadan kısmi bir komisyon ödeyerek bitcoin üretimi yapılabilmektedir. Bitcoinler üretilirken blok denilen matematiksel denklemlerin çözümleri kullanılır. Kötü niyetli bir madencilik havuzu servisi bu süreci manipüle ederek yatırımcıları aldatabilir. Sizin üyeliğiniz ile üretilmiş olan bitcoini, sistem daha önceden belirlenmiş kişiler üretmiş gibi göstererek sizi zarara uğratabilir.

Sınırlı Kullanım Alanı

Bitcoin yeni bir para borsasına doğru atılan bir adım olabilir. Kullanım alanı gün geçtikçe artıyor olmasına rağmen bitcoini geçerli bir para birimi olarak kabul eden birkaç şirket var. Şu anda, Overstock, Newegg ve Monoprix dahil olmak üzere birkaç çevrimiçi mağaza kripto para birimi değiş tokuşuna izin veriyor. Ek olarak, bitcoin sahipleri fonlarını AirBaltic, Air Lituanica ve CheapAir.com gibi şirketlerle seyahat etmek için kullanabilirler. Ne yazık ki, birçok şirket bitcoin'i meşru bir takas aracı olarak tanımıyor. Ülkemiz de ise bitcoin kullanımı son derece kısıtlı. Yine de DigiLiraPay gibi kripto para birimleri ile ödeme yapılmasını sağlayan hizmetler ortaya çıkmaya başladı.

Para Birimi Mi Yoksa Yatırım Fırsatı Mı?

Bitcoin etkili bir çevrimiçi döviz değişimi olabilir. Ancak, alıcılar hisse senetlerinde olduğu gibi yatırım yapmak amacıyla çok fazla bitcoin satın alıyorlar. Hatta bazıları Bitcoin'in emeklilik için sağlam bir yatırım fırsatı olduğunu düşünüyor. Sürekli değişen bir pazarla, düzenlemesiz ve sıfır fiziksel teminatla yatırımcılar yatırım yaptıkları her şeyi kaybedebilir. Bitcoin ile potansiyel olarak ödeme yapılabilirken, bu yatırıma yaklaşmanın en iyi yolu dikkatli olmaktır. Küçük yatırımlar ve küçük adımlar daha mantıklıdır.

Genç Bir Teknoloji

Kripto para birimi hala çok genç bir teknolojidir. Bitcoin yaklaşık 10 yıl önce ortaya çıktı ve henüz sağlam bir şey haline gelmedi. Son birkaç yılda meydana gelen bu kadar çok değişiklikle birlikte, piyasanın nasıl evrimleştiğine dair bir açıklama yok. Bitcoin gelecekte işe yaramaz hale gelebilir. Bu yeni yatırım fırsatına yaklaşmanın en iyi yolu dikkatli ve özenli olmaktır. Fonlarınızı güvence altına almak için gerekli adımları atın ve pazarın geleceği için kendinizi eğitin.

Burada verdiğim bilgiler yatırım veya finansal tavsiye anlamını taşımaz. Özel durumunuzla ilgili tavsiye için lisanslı bir uzmana danışmalısınız. Siz de bu yazımda bitcoin hakkında yorumlar yaparak deneyimlerinizi paylaşabilir veya daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

10 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 12/06/2019
    bitcoin riskli gözükse de al sat yaparak çok güzel paralar kazanabilirsiniz lakin işi bilmeniz şart..
    1. 12/07/2019
      Risk her ticarette olduğu gibi mevcut. Sıkı borsa takibi güzel paralar kazandırabilir dediğiniz gibi.
  2. 12/12/2019
    Bitcoin hem riskli hem de stabil hale getirilemez bir para birimi. Ticaretini yaparken çok dikkatli olmak gerek.
    1. 12/13/2019
      Aynen öyle, dikkatinden kaçan şeyler yüksek miktarda kayıplara neden olabilir.
  3. 12/12/2019
    Bitcoin işinden bir çok insan güzel paralar kazanmakta. Lakin bu durum büyük paralar ile yatırım yaptığınız zaman için geçerli. O yüzden belirtilen risklerden dolayı bitcoine yatırım yapmayı mantıklı bulmuyorum.
    1. 12/13/2019
      Bitcoin aslında doğru hamleler ile kazanç getirecek bir borsa, tabii riskleride var, risk olmadan ne yazıkki para kazanılamıyor.
  4. 12/16/2019
    Risk heryerde var ancak bu tarz kripto para veya borsa da daha fazla. Yine de bu zamana kadar girmedim, girmeyi de düşünmüyorum, param hesabımda kalsın az olsun benim olsun :)))
  5. 12/16/2019
    Risk almadan para kazanılmaz. millet altın alıyor risksiz zannedip, aldıktan sonra 1 yıl boyunca düşmeyeceğinin bi garantisi var mı. Para kazanmanın en önemli yollarından biri risk almaktır.
  6. 12/22/2019
    Bitcoin konusunu bir çok kişi sadece sanal ortam parası olarak görüyor. Lakin bitcoin olayının arka planındaki aktörlerin bilinmesi ve ona göre yatırım yapılması gerekir.
  7. 12/26/2019
    Doğru bir yol haritası ile ilerleyip %100 güvenli kaynaklı kullansanız dahi bitcoin ve türevi kripto paraların sorunu benzerlik gösteriyor.. "istikrar".. Yatırımcı profiline göre bu avantajada dönüşebiliyor. Örneğin 2018 ortasında 100 dolarlık bitcoin alan birisi bugün 1-2 milyon doların sahibi olabilirdi. Ki olanlarda mevcut.