SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Alan Adı ve Uzantısının Önemi

Alan Adı ve Uzantısının Önemi

Herkes için birbirinden farklı şeyler ifade eden alan adlarının aslında önemi nereden kaynaklanıyor? Alan adının önemi nedir? Bu soruların cevapları herkes için farklı bir anlam taşıyor olabilir ancak yine de alan adının küresel bir önemi var.

Alan Adının Önemi Nedir?

Öncelikle bilmeniz ve asla unutmamanız gereken şey şu ki alan adı internetteki kimliğinizi yansıtır. Herkes sizi alan adınızla hatırlar ve daha doğrusu yargılar. Bu durum ön yargı olmanın yanı sıra birçok farklı nedenden ötürü de önem taşır.

Yani birçok farklı nedeni göz önünde bulundurarak bir tercih yapmalısınız ve yaptığınız tercihinizin sizi uzun yıllar boyunca yansıtacağını unutmamalısınız. Seçtiğiniz alan adı hiçbir şekilde etkisini uzun süre boyunca yitirmemelidir.

Firmalar ve E-Ticaret siteleri

Tercih ettiğiniz alan adının önemi büyük olacak. Takipçileriniz size bu alan adı sayesinde ulaşacak ve henüz takipçiniz olmayan kişiler de size ulaşmak için bu alan adını kayıt altına alacak.

Size ulaşmak isteyen ziyaretçilerinizin hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için alan adı çok önemlidir. Alan adınızın kısa ve hafıza kalacak şekilde belirlenmesi önemlidir. Özel olarak seçeceğiniz alan adı bir kurumsal yapıyı ya da e ticaret sitesini temsil edecekse, bu alan adı daha da özenle seçilmelidir.

Firmanızı tanımlayan kelime ya da kelimeler sizi yansıtmıyorsa alan adı tercihiniz yanlış olacaktır. Henüz kurumsal bir yapınız tam anlamıyla yoksa ve alan adınız bir marka halini alacak kadar kaliteli değilse, tercihiniz yine yanlış demektir.

Her zaman önemli olmaya devam edecek

Domainin önemi hiçbir zaman ortadan kalkmayacak ve alan adları hiçbir zaman önemini yitirmeyecek. Global dünyanın ve teknolojik sistemlerin varlığını sürdürmesiyle birlikte alan adları her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Alan adları önemini yitirmeden önümüzdeki süreçte arttırmaya devam edecek. Alan adınız Google ve diğer arama motorları için de önemlidir. Aramada ön sıralarda çıkmak ve bu sayede milyonlarca kişiye ulaşmak için iyi bir alan adı tercih etmelisiniz. Tercih ettiğiniz alan adı kaliteli bir alan adı olursa, arama motorlarında ön plana çıkarsınız.

Alan Adı Uzantısının Önemi

Alan adı tercihinizi yaptıktan sonra şimdi ise sırada, alan adı uzantısı var. Çünkü bu tercihiniz de başlı başına önemli bir nokta olacak.

Uzantıyı sıradan bir com olarak mı tercih edeceksiniz? Yoksa net, org gibi daha az popüler olan uzantıları mı tercih edeceksiniz? Peki ya co gibi, club gibi çoğu kişi tarafından duyulmayan uzantılar işinize yarar mı?

Alan adı uzantısının önemi büyüktür ancak bu çok bilinmeyen uzantıların popüler olamayacağı anlamına gelmez. Bu uzantılarla da önemli bir internet sitesi ortaya çıkartılabilir. Yalnızca dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

Kafa karıştıran bir diğer nokta, alan adı uzantısı

Alan adı uzantısı önemli midir? Hiç şüphesiz her nokta gibi alan adı uzantısı da çok önemli bir etkendir. İyi bir alan adı tercihinde bulunmanız internet sitenizin daha kolay markalaşmasını sağlayacaktır.

Kimsenin unutmayacağı, akıllardan hiç çıkmayacak bir alan adı bulmanız gerekiyor. Bu alan adını bulurken yaptığınız alan adı uzantısı tercihi, alan adınızın klasikleşmesini sağlayacak en önemli nedenlerden bir tanesidir. Alan adınız ne kadar iyi olursa olsun, uzantı nedeniyle tutulmayabilir ve beğenilmeyebilir.

Bu nedenle alan adı uzantısını öncelikle alan adınıza göre yapmalısınız. Seçtiğiniz alan adı ile hangi uzantı en iyi uyum sağlıyorsa o uzantıyı tercih edip kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde bir alan adı uzantısı tercih etmeniz en mantıklı tercih olacaktır.

İçeriğiniz ile bütünleşme yolunu tercih edebilirsiniz

Alan adı uzantısı tercih ederken en fazla önem göstermeniz gereken ikinci nokta içeriğiniz ile alan adı uzantısının bağlantılı olması. Alan adı uzantısı neden önemlidir? Önemlidir çünkü videoların paylaşıldığı bir internet sitesine .tv uzantısını satın alırsanız, bu mantıklı bir tercih olacaktır ve takipçileriniz alan adınızı daha kolay hafızalarına kazıyacaktır.

Kaliteli içeriklere, bu tür özel alan adları tercih edebilirsiniz. Bu alan adı uzantısı tercihlerinde çok mantıklı bir yoldur.

Bu tür tercihler yapmaktan yana olmazsanız bir klasik haline gelen .com alan adını tercih edebilirsiniz. Bu alan adı, her türlü içerik ile kolay uyum sağlayabilecek bir alan adıdır.

7 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 5/10/2020
    Çok güzel bir konuya değinmişsin kardeşim, ayrıca blogunun tasarımını da bayıldım. Blogumu incelemeni çok isterim, ayrıca görüş ve önerilerini de bana belirt ki bende onlardan yola çıkarak hatalarımı düzelteyim ve geliştireyim. Teşekkürler.
    1. 5/10/2020
      Yorumun için teşekkürler Erdi. En kısa sürede blogunu inceleyip yorum yapacağım.
  2. 5/13/2020
    Gayet açıklayıcı bir yazı olmuş, teşekkürler. Benim kendi görüşüm; her zaman için .com uzantılı alan adları avantajdır çünkü internet sitesi diyince akla ilk gelen bilmem ne .com olarak bağdaşmıştır. Akılda kalması ve ulaşılabilirlik için bu önemlidir.
  3. 5/14/2020
    Merhabalar, yeni keşfettim blogunuzu. Tebrik ederim şahane bir tema ve şahane içerikler. Alan adı uzantısı ile ilgili şöyle bir tecrübem var: Aynı isimde .com ve.net uzantılı iki domain vardı. Net uzantılı olan sayfaya gerekli temel SEO çalışmaları yapmama rağmen one page diye adlandırılan tek sayfalı temaya sahip .com uzantılı sitemi geçememiştim. Bu yüzden alan adı seçiminde ilk tercihin mutlaka com uzantılı olmasını öneririm.
    1. 5/14/2020
      .com uzantısı genelde daha fazla ilgi ve dikkat çeken bir uzantı bu yüzden her projede .com uzantısını boş ise onu almaya gayret göstermeliyiz. Hem .com uzantısının akılda kalıcı olmasıda ayrı bir konu. İlk tercih önerine bende senin gibi katılıyorum, yorumun içinde ayrıca teşekkür ederim.
  4. 1/24/2021
    Blogunuzda okuduğum ilk yaziniz.
    Bu icerik profesyonelce yazilmis sikilmadan Sonuna kadar okudum.
    .com uzantinin onemini cok gec anlamistim. gunlukten ziyade bir is yapilacaksa mutlaka .com uzanti alinmali.
    blogunuza blogtecrubem.com daki yaziniz Ile ulastim. artik izlerim.
    1. 1/24/2021
      Blogumu sağ üstte bulunan bildirim butonundan izlemeye alabilirsiniz. Desteğiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.