SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Mayıs 2020 Blogger Güncellemesi

Mayıs 2020 Blogger Güncellemesi

Geçtiğimiz yıl Blogger ufak bir güncelleme ile İstatistikler, yorumlar ve temayı düzenleme kısmını ufak ufak yeni tasarımına uyarlamıştı, Blogger için mobil uygulamada yayınlayan Google sanırım uygulamanın iOS sürümünü çıkartmamakta kararlı çünkü sadece uygulamanın Android sürümü mevcut bende iOS işletim sistemine sahip bir telefon kullandığım için uygulamanını bana pek yararı olmadığını söyleyebilirim.

Ekim 2019'da Blogger Yenilendi! adlı yazımda Blogger'a gelen güncellemenin beta versiyonunu sizlerle paylaşmıştım. Mayıs ayında biz Blogger'ların kullanımına sunulan bu güncelleme ile sanırım nihai sürüme yaklaşıyoruz. Çünkü bu güncelleme ile Ekim 2019'da yapılan güncellemenin üstüne eklemeler yapılmış. İsterseniz Mayıs 2020 Blogger güncellemesi ile neler değişmiş göz atalım.

Yazı editörü yenilenenler arasında

Yazı editörü baştan sona yenilenmiş, yazının HTML görünümüde renklenmiş bunu beğendim, yazımız için gerekli tüm düzenlemeler minimalist bir biçimde tasarıma uygun hale getirilmiş. H1, H2 gibi başlık etiketleri olması gerektiği gibi olmuş, yazımızı sağa veya sola yakınlaştırmak için eski tasarımda sadece seçim yapabiliyorduk, artık bu girintiyi istediğimiz gibi düzenleyebiliriz.

Yine başlık etiketlerinde olduğu gibi paylaşmak istediğimiz CSS, HTML veya Javascript kodlarını artık tek tıkla kod kutusu içerisine alabiliyoruz.

Bir diğer özellik ise tablo eklemek artık çok kolay, önceden eklemek istediğimiz tabloyu yazımıza HTML olarak ekleyip düzenlemesini yapıyorduk, artık tek tıkla yazılarımıza basit ve kullanışlı tablolar ekleyebiliriz.

Yazımızı yayınlamadan önce yaptığımız düzenlemeleri ve değişiklikleri görmek için önizleme yaptığımızda yeni sekmede açılıyordu artık bunu yeni güncelleme ile aynı sayfa içine almışlar, bana çok kullanışsız geldi, beğenmedim.

Yazı editöründeki yeniliklerden bir diğeri ise Anchor etiketi, yazımızın içeriğinde bulunan ana ve alt başlıklara bu özellik sayesinde ID verebiliyoruz. Bu özelliği hemen hemen gezdiğiniz sitelerde mutlaka yazının üstünde veya ortasında bulunan içindekiler tablosunu görmüşsünüzdür, Anchor etiketini bu özelliği kullanmak içinde kullanabiliriz.

Mayıs 2020 Blogger Güncellemesi
Yazı Editörü Sayfası

Yayınlar ve sayfalarda bu güncellemede nasibi almış

Yayınlar ve sayfalar kısmıda yeni tasarıma kavuşmuş fakat işlevsellik konusunda sınıfta kalmış diyebilirim, eski tasarım daha işlevsel ve hala daha kullanışlı bana göre.

Mayıs 2020 Blogger Güncellemesi
Yazı ve Sayfalar

Güncellemenin olumsuz ve eksik yönleri

Bu güncellemede benim asıl beklentim, bloggerin permalink sorununu en azından çözmeleriydi, tarih (/2020/05/) ve .html yazısının kalkmasını veya bunu wordpresste olduğu gibi biz blogger kullanıcılarının tercihine bırakmasını bu güncelleme ile görmek isterdim ne yazıkki hayal kırıklığına uğramamım en büyük sebeplerinden birisi bu permalink yapısının hala sabit tutulmasıydı.

Bir diğer hüsran ise WebP formatında resimleri ekleyemiyoruz, WebP formatında resimleri Google'da öneriyor, önerdiği halde eklenmesine müsade etmemeside ayrı bir konu. Güncellemeyle ilgili son sözlerimde ise Blogger kod yapısını bilen blog yazarları için aslında hiç bir şeyin değişmeyeceği, onlar yine eski sürümü kullanmaya ve alıştıkları şekilde yazılarını düzenleyip yayınlamaya devam edecekler, bu güncelleme yeni başlayanlar veya Blogger'in kod yapısına tam anlamıyla hakim olmayanlar çok kullanışlı olmuş, ben kod yapısına hakim olduğum için bana çok kullanışsız geldi veya eski tasarıma gözüm alıştığı için yeni tasarımı hala benimseyemedim ve en önemlisi umarım bizleri yeni sürümü kullanmaya mahkum etmezler.

Blogger'in yapmış olduğu güncelleme hakkında düşüncelerinizi yorum formu üzerinden iletebilirsiniz.

11 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 5/06/2020
    Umarım betadır. Çok kullanışsız olmuş. Beklenen çoğu şey gelmemiş. kod işinden anlayarı çıldırdaçak panel saçmalıkları dolu.
    1. 5/06/2020
      Şuan sanırım nihai sürüm yayınlanmadı hala beta olabilir, asıl önemli olan bu sürümü kullanmaya mahkum etmeleri. Umarım böyle bir şeyle karşı karşıya kalmayız.
  2. 5/06/2020
    Gereksiz güncellemelerden birisi olmuş iyice saçmalamışlar, kod yapısına hakim olanların bu sürümü kullanacaklarını zannetmiyorum.
    1. 5/06/2020
      Bende zannetmiyorum, çünkü kod yazıp düzenlemek bu sürümde biraz zorlayacak gibi.
  3. 5/07/2020
    Anlatım harika olmuş. Bloğumdaki o konuya ekledim senide haberin olsun başkan ;)
    1. 5/07/2020
      Teşekkür ederim.
    2. 5/07/2020
      Rica ederim ;)
  4. 5/08/2020
    Açıkçası tasarımı gayet güzel buldum ancak çok karışık. Bu kadar karışık bir tasarım yerine daha derli toplu bir tasarım olabilirdi.
    En çok takıldığım nokta ise hiç hoşlanmadığım /2020/05/mayis-2020-blogger-guncellemesi.html şeklindeki oldukça kötü url uzantısı. Wordpress bloglarında gezdikçe bu eksikliği daha çok hissediyorum. Umarım bir çözüm gelir buna.
    1. 5/08/2020
      Permalink hala bloggerin en kötü özellikleri arasında yerini korumaya devam ediyor. Keşke bu güncellemede bu konu hakkında iyileştirmeler yapılsaydı ama google bu konuya hiç değinmemiş bile bekleyip göreceğiz. Yorumun içinde ayrıca teşekkür ederim. 😊
  5. 5/12/2020
    Mobile uygun hale de geliyor. Zaten android cihazlar için uygulama yayınlanmış
    1. 5/17/2020
      Evet Android tarafında uygulama kullanılıyor, peki benim gibi iOS kullananlar napsın.:)