SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Yeni Başlayanlar için Mac ve macOS

Yeni Başlayanlar için Mac ve macOS
Yeni Başlayanlar için Mac ve macOS

Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımda sizlere Macbook ve macOS hakkında izlenimlerimi ve kullandığım süre zarfında karşılaştıklarımı anlatacağım.

Yaklaşık 1 yıldır Macbok Pro Retina 2015 modelini kullanıyor ve blog yazılarımı Macbook bilgisayarım aracılığıyla ulaştırıyorum. Yaklaşık 12 yıl Windows işletim sistemli bilgisayar kullanmamdan ötürü ilk başlarda macOS işletim sistemine ayak uydurmam biraz zaman aldı diyebilirim ama öyle uzun bir süre değil kısa sürede komutlara alışabiliyorsunuz ve sonrasında tadından yenmez bir hal alıyor.

Benim bilgisayarı kullanım alma amacım tamamen keyfi ve macOS işletim sistemini kullanmak istememdi ve sonrasında gerçekten çok doğru bir karar aldığımı farkettim ve Windows işletim sistemine göre macOS'un kullanımı daha rahat geldi ve retina ekran olması benim göz zevkime uygun olduğu için seçmemde büyük röl oynadı diyebilirim.

İlk günlerde işletim sistemi farklı olduğu için kısayol komutlarını öğrenmek biraz zaman alıyor benim en çok zorlandığım ALT+F4 komutu oldu Windows'tan alışılmış bir programı kapatma komutudur hepimiz biliyoruz macOS'ta bu komut yerini Command+Q tuşlarına bırakmış bulunuyor ve buna alışmam biraz zaman aldı ama alıştım, zaten bütün komutlar üst barda görünüyor ve macOS ta bütün programların üst barda ilgili menüleri ve kısayol komutları çıkıyor ve bu menüler üzerinden programın ayarlarına erişebiliyorsunuz. Klavyesi kullanımı rahat ve gayet güzel.

Ayarlanabilir arka ışıklandırması sayesinde benim gibi gece yazı yazanlar için kolaylık sağlıyor. 6559 mAh değerine sahip fakat istediğinde tak çıkar tarzında olmayan bir pilden gücünü alıyor ve yaklaşık 10 saate yakın ekran süresi alıyorum ve şarja takmadan uzun süre kullanabiliyorum ve cihazın en güzel tarafı şu an bu yazıyı yazarken bile sadece tuşlara basma sesi alıyorum ve bilgisayarı kullanıyor olduğum 1 yıl içerisinde daha bir sefer fan sesi gibi rahatsız edici bir ses duymadım inanılmaz sessiz çalışıyor ve alüminyum alaşımlı kasası olduğu için bilgisayar fazla ısınmıyor ve ellerinize sıcaklık gelmiyor.

Hoparlör kısmında ise 2 adet hoparlörü bulunuyor ve gayet tatmin edici bir ses çıkarıyorlar ben çok memnunum. Retina ekran dedik buna da değinmeden geçmeyeyim, normal bilgisayar monitörleri ve laptop ekranlarına göre daha parlak daha gerçekçi ve keskin bir renk sunuyor size normal hayatta gördüğümüz renklere yakın bir renk sunmaya çalışıyor ve buda fazlasıyla güzel bir görüntüyle karşı karşıya kalmanızı sağlıyor ve retina ekran sayesinde 2560 x 1600 çözünürlüğünde görüntü alabiliyorum, bu çözünürlüğü ve parlak görüntüyü Intel Iris Graphics 6100'e borçluyuz.

Macbook Pro Retina
Kişisel bilgisayarımdan bir görüntü

Macbook kullanıpta Trackpad'e değinmemek olmaz, fazlasıyla işlevsel bir Trackpad bulunuyor bilgisayarda ve bir çok özelliği mevcut, örneğin; 5 parmağınızı Trackpad'e koyup birbirine yakınlaştırdığınızda Launcpad'in açılması tam tersi harekette kapanması gibi bir çok özelliği mevcut. Ayrıca Trackpad'in tıklama şiddetini ve tıklama sesini bile ayarlayabiliyorsunuz.

Bir diğer göze çarpan özelliği ise iCloud sayesinde iPhone telefonum ile tam uyumlu olarak çalışması. Örneğin; iPhone cihazımda safaride gezinirken eğer istersem Macbook cihazıma geçip kaldığım yerden devam edebiliyorum ayrıca FaceTime görüşmelerimi telefon ile yaptığım normal aramaları bilgisayarım üzerinden rahatlıkla yapabiliyorum ve gelen aramaları bilgisayarım üzerinden cevaplayabiliyorum.

iCloud üzerinden erişim verdiğiniz safari, notlar, kişiler, mailler vb bütün herşeye kaldığınız yerden bilgisayar üzerinden devam edebiliyorsunuz, bu işlemler Dock'ta iPhone telefonunuz ile hangi uygulamayla işlem yapıyor iseniz anlık olarak görüntülenmekte.

İşlemci olarak bilgisayarımda 2 çekirdekli i5-5287U işlemci bulunuyor ve 2.7Ghz hızında çalışıyor, 3.1 GHz'e kadar Turbo Boost ile işlemci frekansını yük altında otomatik yükseltiyor.

RAM kısmında ise 8 GB 1866 MHz LPDDR3 değerine tümleşik bellek ile geliyor ve bellek yükseltmesi yapamıyorsunuz eğer yetersiz geleceğini düşünürseniz bir üst modelini almalısınız ama bana göre yeterli.

SSD olarak 128GB M.2 PCIe ile geliyor okuma hızı yaklaşık 1200 MB/s yazma hızı ise yaklaşık 1100 MB/s bu sayede bilgisayarım açma tuşuna bastıktan sonra yaklaşık 10-12 saniyede kullanıma hazır hale geliyor buda gayet güzel bir değer. Macbook modellerinin hemen hemen hepsinde SSD boyut yükseltmesi yapılabiliyor çünkü M2 SSD ve yükseltmeye müsait fakat piyasada satılan Macbook uyumlu SSD'ler bir hayli pahalı buda yükseltme işlemine biraz soğuk bakmamızı sağlıyor.

Olumlu yönleri

  • İşletim sisteminin donanımla tam uyumlu olması ve stabil çalışma olanağı sunması.
  • Boyutu açısından rahat tanışabilirlik.
  • 10 Saate kadar kullanım sağlayan batarya. (Yeni modeller +10 Saat)
  • 20 Gbps’ye kadar destek sunan 2 adet Thunderbolt 2 bağlantısı.
  • 5 Gbps’ye kadar destek sunan 2 adet USB 3.0 bağlantısı.
  • iPhone ve iPad ile tam uyumlu çalışma handoff sayesinde kaldığın yerden devam edebilmesi.
  • iCloud sayesinde iPhone ve iPad üzerindeki çalışmalara herhangi bir aktarma yapmadan Macbook üzerinden erişebilme.
  • Virüs girme olasılığının son derece düşük olması.

Olumsuz yönleri

  • Uygulama yetersizliği.(Windows'taki her uygulamanın macOS sürümü bulunmuyor.)
  • Gerekli uygulamaların ücretli olması.(Ofis Programları, PS vb.)

Yazımın sonuna gelmeden önce Macbook bilgisayarı almak isteyenlere birkaç öneride bulunayım. Çizim ve Mühendislik ile uğraşan arkadaşlar bu bilgisayar biraz size göre değil hem uygulamaların ücretli olması hemde çizim programlarının macOS sürümü olmaması yüzünden Macbook tercih etmenizi tavsiye etmiyorum.

BootCamp ile Windows işletim sistemide kurabilirsiniz fakat Macbook kullanıpta Windows yüklemek biraz saçma olur, bu yüzden tavsiye etmiyorum onun haricinde günlük işlemleri, iş ile ilgili sunumları hızlı ve stabil şekilde yapmak için kesinlikle tercih edilir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.