SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Blogger Mobil URL Uzantısını Kaldırmak

Blogger Mobil URL Uzantısını Kaldırmak

Blogger ve SEO için yapılması gerekenlere kaldığımız yerden devam ediyoruz arkadaşlar. Bugün benimde günlerdir aramakta olduğum ve açıkçası gezmediğim yabancı kaynağın kalmadığı bir özelliği sizler ile paylaşacağım.

Bildiğiniz üzre Blogger altyapısına sahip sitelerde mobil üzerinden erişim sağlandığında yayınlamış olduğumuz yazıların linklerin sonunda ?m=1 şeklinde bir ekleme yaptığını farketmişsinizdir. Örnek olarak;

Masaüstü:https://www.ilkaygurler.com/2019/04/blogger-mobil-url-uzantisini-kaldirmak.html

Mobil:https://www.ilkaygurler.com/2019/04/blogger-mobil-url-uzantisini-kaldirmak.html?m=1

Yazılarımız mobil url şeklinde tabikide indexlenmiyor, blog yazarlarının çoğu <link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/> meta etiketini kullandıkları için Google sadece masaüstü url uzantıları indexliyor mobil uzantıları indexlemiyor.

Fakat blogumuzda kullanmış olduğumuz eklentiler mobil görünümde URL' lerin sonuna ?m=1 eki eklendiği için çalışmamakta. Çünkü bazı eklentiler blogumuzun masaüstü adresini baz alıyorlar ve çalışmıyorlar.

Beni bu sorunu çözmeye iten durum ise blogumda kullanıyorum olduğum Disqus yorum formunun mobil üzerinden giriş yapıldığında yazılarıma yapılan yorumların görünmemesiydi. Disqus sistemi mobilden yapılan yorumları mobilde gösteriyor, masaüstünde yapılan yorumları sadece masaüstünde gösteriyordu. Çünkü sistem linkler aynı olmasına rağmen 2 farklı link olarak algılıyordu. Bu sebeple yorumları yayınlanmış olan platform üzerinden görüntülenmekteydi. Eklenti sayesinde ?m=1 uzantısını kaldırdım ve yorumlar mobil üzerindende görüntülenmeye başladı.

Kurulum

Blogger Paneli > Tema > HTML'yi Düzenle > CTRL+F yaparak şablonumuzda </head> kodunu aratalım ve hemen üstüne aşağıda bulunan kodu ekleyelim

<script>/*<![CDATA[*/
var uri = window.location.toString();
    if (uri.indexOf("?m=1","&m=1") > 0) {
      var clean_uri = uri.substring(0, uri.indexOf("?m=1","&m=1"));
      window.history.replaceState({}, document.title, clean_uri);
    }
/*]]>*/</script>

Yapmamız gerekenler bu kadar, artık URL 'lerin sonuna eklenen ?m=1 uzantısını tamamiyle kaldırdık. Eklentimiz herhangi bir şekilde web sitesinizin mobil görünümüne etki etmemekte sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Takıldığınız yerlerde yorum formu üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

6 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 6/24/2020
    Teşekkürler hocam.
  2. 4/03/2021
    wm aracında seo puanını 4 puan düşürdü nedense
    1. 4/03/2021
      Eklentinin seo performansı ile alakası yoktur. Yazımda bu eklentinin kullanılma sebebini açıkça belirtmiştim. Ayrıca wmaracı site analiz bölümü doğru sonuçlar vermemekte alternatif siteler kullanın.
    2. 4/04/2021
      anladım hocam başka sitelerde problem olmuyor tamamdır