SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

2021'in En İyi SEO Analiz Araçları

2021’in En İyi SEO Araçları

SEO araçları, web site sahiplerinin istedikleri analizleri ve geliştirme süreçlerini başarılı bir şekilde yapmasını sağlamaktadır. Bir yol gösterici olarak tanınan bu araçlar, web sitesinde gördükleri eksikleri, hataları raporlayarak bunların giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

SERP sonuçlarında yükselmek için SEO, olmazsa araçların başında gelir. Çok geniş kapsamlı ve yaklaşık olarak 200 parametresi bulunan bu araçlar içerisinde ücretli ve ücretsiz bir şekilde faydalanılabilecek olan çeşitleri mevcuttur. Bu yazımız kapsamında sizlere bu araçlar hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacağım.

En İyi SEO Araçları

Google Search Console

Google tarafından ücretsiz olarak sunulan bir analiz aracıdır. Sitelerinizde bulunan hataları, zararlı linkleri, içeriklerin SERP sıralamalarını ve aramada gösterilen içeriklerin günlük, haftalık ve aylık miktarları konusunda sizlere detaylı bilgiler vermektedir. Google tarafından sağlandığı için güvenilirliği tartışma konusu değildir. Ücretsiz olması ise olayı daha da cazip bir hale sokmaktadır.

Semrush

SEO analizi araçları arasında en yaygın olarak kullanılan analiz sitelerinden bir tanesidir. Sitenin genel analizinin yanı sıra yaptığı diğer analizler şunlardır:

  • Sitenize link veren diğer siteler
  • Verilen linklerin zararlı veya yararlı olup olmadığı bilgisi
  • Verilen linklerin nofollow mu yoksa dofollow mu olup olmadığı bilgisi
  • Rakip site analizi

Semrush; domain analizi, proje, raporlama, kullanıcı yönetimi gibi pek çok faktörle rakiplerinden bir adım önde bulunmaktadır. Ücretlendirme konusunda ise piyasa şartlarına göre biraz daha pahalıdır diyebiliriz.

Ahrefs

Moz ile birlikte yaygın bir şekilde kullanılan SEO araçlarından bir tanesidir. Ahrefs aracı, site analizi konusunda Google’dan sonra 2. Sırada kendisine yer bulmuştur. Çünkü oldukça geniş bir analiz ağına sahiptir. Ahrefs;

  • Web sitesi genelindeki tüm unsurları rapor şeklinde sunar.
  • Sosyal medya kanalları ile entegreli bir şekilde çalışır.
  • Backlink analiz konusunda geniş bir kullanıma sahiptir.
  • Rakip analizi konusunda Semrush ile kıyasıya yarışacak bir potansiyeli vardır.

Ahrefs bu özellikleri ile birlikte SEO araçları konusunda oldukça farklı bir yere sahiptir. Günümüzde Semrush ile birlikte en çok tercih edilen araçtır denilebilir.

Moz

Moz; bir SEO yazılımı şeklinde tasarlanan analiz aracıdır. Google verilerini kullanarak çıkardığı analizlerde oldukça büyük bir mesafe kaydetmiştir. Google üzerindeki verileri anlık olarak işleyerek değişiklikleri kullanıcılarına anında yansıtır. Hatta bunu puanlar ve sitenin genel SEO puanını da kullanıcıya öğrenme olanağı sunar. Bu aracın en yaygın kullanılan özellikleri;

  • Link çıkışlarını kontrol etmek ve kalitesini raporlamak
  • Web sitesinin Google politikalarına uygunluğunu kontrol etmek
  • Web sitesinin içeriklerinin ne kadar özgün olduğunu tespit etmektir.

Özellikle özgünlük kontrolü ile diğer SEO araçlarından ayrılmayı başarmıştır.

Raven

SEO araçları içerisinde çalışma prensibi olarak rakiplerinden kısa sürede ayrılmıştır. Reklamlar, içerikler, SEO çalışmalarını ve hatta sosyal medya faaliyetlerinin tek bir çatı altından yürütülmesine olanak tanır. Bu özelliği ile rakiplerinden ayrılan Raven, bunların dışında;

  • Anahtar kelime analizlerini etkili bir şekilde yapabilmesi
  • Backlink kontrolünü anlık yapabilmesi
  • Web sitesinin 200’den fazla SEO kriterini karşılayıp karşılamadığını analiz etmesi
  • İçeriklerde bulunan SEO uyumlarını kontrol etmesi gibi farklı analiz olanakları da sunar

Raven, daha çok birden fazla siteye sahip olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

DeepCrawl

SEO analiz ve takip işlemlerini oldukça başarılı bir seviyede yapabilen Deepcrawl bazı alanlarda sektörde lider konumdadır. Genel bir site taramasına ihtiyaç duyarsanız eğer bunu Deepcrawl ile yapmanızı tavsiye ederiz. Detaylı ve anlaşılır bir rapor sunması ile de sektörde tercih edilenler arasında bulunur.

Buzzsumo

Web sitesinde yayınlanan içeriklerin analiz edilmesi konusunda oldukça gelişmiş bir SEO aracıdır. Özellikle SEO araçları arasında sosyal platformları en etkili şekilde kullananıdır. Ayrıca sunduğu anahtar kelimeler konusunda raporda günümüzde pek çok forum ve internet sitesinde kullanılmaktadır. Kullanıcılar arasında fiyatı ve gelişmiş seçenekleri ile yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Ubersuggest

SEO analiz araçları arasında ücretsiz bir şekilde hizmet veren Ubersuggest 2020 yılı ortalarından itibaren bazı limitler getirerek ücretli bir hale gelmiştir. Öncelikle ücretsiz özelliklerini halen kullandıran ve kullanıcılarına maksimum 3 sorgu yapma olanağı sunan bu analiz aracında anahtar kelime ve rakip site analizi yapılabilmektedir. Özellikle içeriklerinde konu başlığı bulma konusunda sıkıntı yaşayanlar için tercih sebebidir.

Majestic

SEO konusunda yapılan analizlerin doğruluğunun büyük bir önemi vardır. Majestic bu noktada kullanıcılarına büyük bir güven aşılamayı başarmıştır. SEO araçları arasında hem kendi sitenizin hemde rakip sitenin analizini yapma konusunda oldukça iyi bir konuma sahiptir. Bazı özellikleri;

  • Kullanılmayan linklerin tespiti ve raporlanması
  • SEO için yapılması gerekenlerin listesi
  • Sitenin dışarıdan kaç adet link aldığını tespit etmesidir

9 adet SEO aracı içerisinden özellikleri size en çok yarayan olanı seçebilir gönül rahatlığı ile tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Eğer ki bir web siteniz var ise ve bunu uzun ömürlü olarak düşünüyorsanız muhakkak bir SEO aracı kullanmanız gerektiğini unutmayın.

2 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 4/24/2021
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler hocam. Size bir sorum olacak siz hangi aracı kullanıyorsunuz?
    1. 4/26/2021
      Yorumunuz için teşekkür ederim. Google Search Console ve Semrush araçlarını kullanıyorum.