SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Google Sıra Kaybı ve Ani Düşüşlerin Nedenleri

Google Sıra Kaybı ve Ani Düşüşlerin Nedenleri

Google sıra kaybı, web sitelerinin uzun süre çabalayıp belirli bir konuma geldikten sonra bu konumdan aniden ve hızlı bir şekilde düşmeleridir. Ani düşüşlerin nedenleri konusuna değineceğimiz yazımda hatalı yaptığınız çalışmaları bulabilirsiniz.

Her web sitesinin hayali ilk sayfa ve ilk sıra konumudur. SEO çalışmaları sonrasında bu konuma gelebilen veya yaklaşabilen siteler, zaman içerisinde aniden düşüş yaşayarak alt konumlara veya ikinci, üçüncü sayfalara kadar sıralarını kaybedebilmektedir.

SEO çalışmaları çok kapsamlı ve geniş bir alana hükmeder. Bu çalışmalar esnasında doğru bilinen ancak yanlış olan çok fazla kritik nokta bulunur. Kısa sürede olumlu etki veren bu çalışmalar uzun süreler boyunca sitenizi yukarıda tutmaya yetmez. Bunun gibi problemler ile karşılaşmamak için bu yazımı okumalısınız.

Google Ani Düşüşlerin Nedenleri

SEO çalışmaları özünde web sitesinin yukarı basamaklara tırmanmasını sağlayan en önemli araçlardır. Bu çalışmalar kapsamında sitenizi üst sıralara çıkartabilirsiniz. Ancak çalışmalardan tam sonuç aldım, iyi bir sıralamaya gelebildiğim dediğiniz anda işlerin ters gittiğine şahitlik yapabilirsiniz. Bu durum tüm webmasterlerin başına gelen bir durumdur. Böyle bir durumda önce sakin kalmalı sonrasında ise şu sebeplere yoğunlaşmalısınız.

Google Algoritma Güncellemeleri

Google sıra kaybı işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşeceği en önemli faktör Google tarafından yapılan algoritma değişiklikleridir. Google bazen bir anda o güne kadar sonuç veren SEO çalışmalarını sonuçsuz bırakabilir. Özellikle sıralamalarda değişiklik yapacak kadar büyük güncellemelere de yıl içerisinde birkaç defa şahitlik edebilmekteyiz.

Uzun süreler boyunca yaptığınız SEO çalışmaları akabinde henüz yeni açılan bir siteyi dahi geride bırakamadığınız zamanlar olacaktır. Bunun nedeni bu sitelerin Google’ı kandırabilmesidir. İşte Google bu kandırma olaylarına karşı tedbir almak için algoritmalarını sürekli günceller. Sizler eğer kendinizden ve yaptığınız çalışmalardan eminseniz kısa bir süre sonra siteniz tekrar eski konumuna gelecek, yaklaşacaktır. Bunun için sabırlı olmak en büyük kozunuz olmalıdır.

Backlink Azalması

Google sıralamada düşüş konusunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de daha önce almış olduğunuz backlink sayılarında ciddi bir azalmanın olmasıdır. Kimi zaman web siteleri sizin backlinklerinizi kaldırarak bu duruma yol açarken kimi zamansa Google backlink aldığınız siteyi spam siteler arasına alır. Her iki durumda sitenizin sıralama kaybetmesine neden olur.

Ani bir şekilde sıra kaybı yaşadığınızı fark ettiğiniz durumda yapmanız gereken işlemlerin başında backlink kontrolü gelir. Ücretli / ücretsiz olarak aldığınız backlink sayısını ve siteleri sizlere gösteren pek çok SEO aracı bulunmaktadır. Sıralamada ani düşüş sonrasında bu backlinkleri gözden geçirmenizde büyük fayda bulunur.

Anti SEO Çalışmaları

Rakip siteler, birbirlerine karşı anti SEO uygulayabilmektedir. Genel olarak SEO çalışmaları web sitesi yararına olurken anti SEO çalışmaları ise web sitelerine ciddi miktarda zararlar vermektedir. En önemli anti SEO çalışmaları web sitenize Google tarafından spam olarak listelenmiş sitelerden link çıkışlarının yapılmasıdır.

Anti SEO çalışmaları genel olarak; aşırı şekilde backlink alınması (programlar kullanılır), Kumar ve bahis içerikli sitelerden web sitenize link çıkışı yapılması, +18 sitelerden web sitenize link verilmesi, link çöplüğüne dönmüş olan sitelerden web sitenize link verilmesidir. Bu çalışmalar anti SEO olarak adlandırılır ve sitenize ciddi miktarlarda zarar verir.

Sitede Yaptığınız Değişiklikler

Web sitesinde SEO çalışmaları kapsamında değişiklikler yapmış olabilirsiniz. Arama motoru sıralama kaybı ve nedenleri kapsamında ele aldığımız bu maddede en göze çarpan etmen tema değişikliğidir. Çünkü tema değişiklikleri sonrasında web sitesinde “404 hatası” veren sayfaların sayısında ciddi artışlar görülür.

Tema değişikliği ve diğer sebeplerden dolayı Google sıra kaybı yaşamak istemiyorsanız eğer yapacağınız değişikliklerin SEO’ya etkisini iyice araştırmalısınız. Özellikle yapılan çalışmalar sonrasında “404 hatası almamak” ve işlemden sonra bu sayfaları tespit etmek önemlidir. Gerekirse “301 yönlendirmesi” yapılarak sayfaların hata vermesinin önüne geçmelisiniz.

Sunucu Hataları

Google ani düşüşlerin nedenleri arasında sunucu hataları da önemli bir yer tutmaktadır. Sunucularda meydana gelen hatalar sonrasında web sitesinin uzun zaman boyunca kapalı kalması büyük sıralama kayıplarına neden olmaktadır.

Çoğu web sitesi sahibi sadece bir tane site ile ilgilenmez. Birden fazla sitesi olan kişiler, web sitelerinin sürekli yapılması gereken kontrollerini aksatabilmektedir. İşte bu durumda sitenin uzun süre kapalı kaldığını iş işten geçtikten sonra anlayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için web sitelerini sürekli kontrol etmeli, sunucu sağlayıcısı firma ile devamlı iletişimde bulunmalısınız.

Yanlış SEO Çalışmaları

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi Google sıralamada düşüş yaşanmasının başlıca sebeplerinden bir tanesi de doğru bilinen yanlış SEO çalışmaları olarak gösterilmektedir. Özellikle rekabetin hat safhada olduğu bu sektörde arama motorları da yanlış SEO çalışmalarını asla affetmezler.

Zaman içerisinde yapılan bu yanlışlara da cezalar verirler. Bu cezaların içerisinde en büyük olanlarından bir tanesi de sitelere Google sıralamada düşüş yaşatmaktan geçer.

Google Sıra Kaybı Nedenleri (Analiz Çalışması)

Bu noktaya kadar sizlere sıra kaybının nedenlerinden bahsettik. Şimdi ise yıllarca yaptığımız SEO çalışmaları sonrasında aldığımız sonuçların genel bir analizinden bahsedeceğiz. Bu sıralama kaybı sebeplerinin görülme sıklığına göre analizi şu şekildedir:

Google Algoritma Güncellemeleri: Google aşağı düşme konusunun en önemli nedeni algoritma güncellemeleridir. Bunun oranı yüzdelik pay içerisinde %40 olarak dikkat çeker.

Backlink Azalması

Yaptığınız backlink çalışmalarında görülen azalmalar %25 ile önemli bir paya sahiptir.

Diğer Sitelerin Etkili SEO Çalışmaları: SEO yapan sadece siz değilsiniz. Rakiplerinizde SEO çalışmaları yaparak sizi geçmek isterler. Rakiplerin yaptığı SEO çalışmaları sonrası sıralama kaybı ise %10’luk bir dilimi oluşturur.

  • Anti SEO Çalışmaları: Anti SEO çalışmaları %9’luk bir dilimi kapsar.
  • Sitede Yaptığınız Değişiklikler: Sitenizde yaptığınız değişiklikler %8 olarak göze çarpar.
  • Sunucu Hataları: Sunucudan kaynaklı sıralama kaybı %4 olarak gösterilir.
  • Yanlış SEO Çalışmaları: Yanlış SEO çalışmaları da %4 olarak gösterilir.

Tüm bu sebepler sitenizin ani ve hızlı bir şekilde sıralama kaybetmesi için en ideal nedenlerdir. Burada önemli olan konu web sitesini en üst sıralara çıkarmak olduğu kadar orada kalıcılık sağlayabilmektir. İşte bunu başararak gerçek bir SEO uzmanı olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Bu listede yer vermediğimiz nedenlerden bir tanesi de kopya içeriktir. Bunun sebebi ise kopya içerik yaparak zaten bir SEO çalışmasından söz edilemez olduğundandır.

Google Sıralama Kaybı Yaşanmaması için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun uğraşlar sonucunda bir noktaya getirdiğiniz web sitenize artık daha fazla ilgi göstermelisiniz. Çünkü burada kalıcılık yaşamak artık en önemli sebebinizdir. Bunun için dikkat etmeniz gerekenler:

  • Web sitesine düzenli olarak link alımı gerçekleştirin. Bu kimi zaman tanıtım yazısı kimi zamansa yorum backlink vb. şekillerde olabilir.
  • Backlink aldığınız sitelerin analizlerini yapmayı unutmayın. Sizden daha kötü, farklı kategoride ve spam sitelerden alacağınız linkler kesinlikle SEO çalışmanıza ciddi zararlar verir.
  • Kopya içerik sakın kullanmayın. Siteniz Spam listesine girerse bir daha çıkarmanız hiçte kolay olmaz.
  • Web siteniz ile sürekli ilgilenin. Düzenli olarak içerik girin. Günde bir değil, haftada bir veya ayda birde olsa içerik girin. Mesela ayın 1’in içerik giriyorsanız sürekli ayın 1’inde içerik girin ama girin.
  • Web sitenizi sürekli kontrol edin. Hem aldığınız backlinkleri hemde sitenizde hata veren sayfaları tespit edin. Bu tespit işlemleri için SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Mesela Ahrefs, moz vb.

Google ani düşüş nedenleri konusuna değindiğimiz yazımızda yukarıdakilere dikkat ederek sitenizi uzun süre boyunca hak ettiği yerde muhafaza edebilirsiniz.

4 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 2/23/2021
    Açıklayıcı kilit noktalara değindiğiniz güzel bir yazı olmuş hocam teşekkürler.
    1. 2/23/2021
      Yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam.
  2. 3/09/2021
    Yazı için elinize sağlık. Özellikle Şubat ayının son haftası ve Mart ayı itibariyle sürekli dalgalanmalar oluyor. Google Algoritma değişikliği denemeleri yapıyor sanırım. Global anlamda konuşulan konular arasında gündemde.
    1. 3/14/2021
      Evet, Google belirli aralıklar ile güncellemeler yapıyor, bizde bu farklılıkları sıralama kaybı, hitte düşüş vb etkenler ile fark ediyoruz. Google algoritma değişikliklerini ben destekliyorum çünkü bu algortima değişiklikleri ile sıralamalarda yükselme şansımızda oluyor. Bu değişiklikler ve dalgalanmalar sonrasında web sitelerinin bulunduğu konum düşüşe geçmediyse güncellemeyi başarılı bir şekilde atlattık diyebiliriz. Değerli yorumunuz içinde teşekkür ederim.