SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

DA/PA Değeri Nedir? Site Otoritesi Nasıl Artırılır?

En Sık Yapılan SEO Hataları

DA - PA değerlerini yükselmesi her web sitesinin arzu ettiği bir durumdur. Bu yükseltme işlemleri için SEO çalışmaları yapmak gerekir. Ancak bilinçsizce bir çalışma yapmak genellikle zarar vermektedir.

Yanlış yapılan tüm işlemler sitenizin DA ve PA değerini düşürebilir. Bu nedenle planlı bir şekilde SEO optimizasyonlarını gerçekleştirmek gerekir.

DA ve PA Değeri Nedir ?

DA (Domain Authority) ve PA (Page Authority) olarak bilinir. Özellikle DA değeri domainin otoritesi anlamına gelir ve arama motorları gözünde oldukça değerlidir. PA ise web sitesine giren kullanıcıların hareketlerini baz alarak birçok kritere göre değişiklik gösterir. Bu kelimelerin anlamlarını ve kriterlerini bilmek, onları yükseltmek için yapılması gereken ilk öğedir.

DA’nın bağlı olduğu kriterlerin başında özellikle backlink gelir. Backlink DA yükseltme işlemleri için vazgeçilmez bir unsurdur. Bunun yanında diğer detayları da yazımda açıklayacağım.

PA değeri ise pek çok kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Site içinde yapılan optimizasyonlar olarak tanımlayabileceğimiz PA yükseltmek için en önemli kriterleri yine yazımda görebileceksiniz.

DA ve PA Değerleri Yükseltme İşlemlerinin Önemi

Her web sitesi Google arama motorunda ilk sırada yer almak ister. Hatta birçok içeriğinde ilk sırada olmak isteyen bu web sitelerinin bu amacını gerçekleştirmek için DA ve PA değerlerinin büyük bir önemi vardır. Bu değerlerin önemi:

  1. DA, domain otoritesi demektir. Web sitelerini ziyaret eden ve inceleyen botlar tarafından ilk bakılan değerlerden bir tanesidir.
  2. DA yüksek olması rakip sitelerin önüne geçme konusunda büyük bir avantaj sağlar. Sonuçta SERP sıralamasını Google belirlemekte ve DA’ya gerçekten çok önem vermektedir.
  3. Da değerleri eşit olan 2 site arasında PA değerinin önemi ortaya çıkar. PA değeri web sitelerinin iç optimizasyonları ve içeriklerinin kalitesi ile eş anlamlıdır.
  4. PA, içeriklerde kullanılan anahtar kelime yoğunluğu, resimler, site içi diğer optimizasyonlar gibi pek çok kritere bağlıdır.

Aslında DA ve PA’nın bağlı olduğu kriterleri tek tek ayırmak olanaksızdır. Yani kesin bir çizgi çizilerek bu değerler DA’yı etkiler şu değerler PA’yı etkiler denilemez. Ancak domain otoritesi ve sayfa otoritesinin bizlere ne anlattığı bilindiğinden dolayı DA - PA değerleri yükseltme çalışmalarında bizlere yol gösterici olabilmektedir.

DA ve PA Değeri Öğrenme Yolları

Siteye ait bu değerlerin öğrenilmesi için pek çok yöntem bulunmaktadır. Ancak piyasada en çok kullanılan MOZ SEO aracıdır. Moz web sitesine girdikten sonra orada web site analiz kısmından bu değerleri sorgulayabilirsiniz. Üstelik Mozilla veya Chrome gibi tarayıcılar için bu sitenin / sistemin ücretsiz olarak sunulan eklentisi de mevcuttur.

DA ve PA değerlerini belirleyen 200’den fazla kriter vardır. Tüm SEO çalışmaları bu değerler üzerinde etkilidir. Ancak aşağıda değineceğimiz bazı önemli noktalar var ki bu konular web siteleri için hayati önem taşımaktadır.

DA ve PA Değerlerinin Yükselmesi için Yapılması Gerekenler

DA ve PA değeri ne kadar yüksek olursa sitenin index hızı, arama motorları sıralaması ve daha pek çok şeyi yükselişe geçer. Bu nedenle herkesin merak ettiği bu soruya cevaplarım şu şekildedir:

Backlink

Backlink web siteleri için en önemli SEO aracıdır. Kaliteli ve otoriter sitelerden backlink almak özellikle DA değeri üzerinde büyük bir öneme sahiptir. Alınacak olan backlinklerde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Aynı kategorideki sitelerden link almak
  • Sizden daha iyi durumdaki sitelerden link almak
  • Sadece “nofollow” veya “dofollow” olarak link alımı yapmak

Domain Süresi

Domainin kullanımı açısından domainin yenilenme süresine kalan zaman oldukça önemlidir. Direkt olarak domain ile ilgili olduğundan dolayı DA değerini de etkileyen bir unsurdur. Genellikle yıllık periyotlar halinde yenilenen domainlerin mümkün mertebe uzun süreli olarak satın alınması fayda sağlar.

Domain Yaşı

Google tarafından domain yaşı da DA açısından önemli bir kriterdir. DA yükseltme çalışmaları kapsamında eski ve yaşlı hatta yıllanmış olarak tabir edeceğimiz domainin büyük önemi bulunmaktadır.

Site İçi Linkleme

Sayfalar arasında verilecek olan linkler DA ve PA değerleri yükseltme konusunda oldukça önemlidir. Özellikle PA yükseltme konusunda arama motoru botları tarafından oldukça dikkate alınır. İyi bir link inşası ile yapılabileceklerin sınırı bulunmaz.

Site Hızı

Her iki değeri de etkileyen bir SEO gereğidir. Sitenin hızlı olması hem kullanıcıları sitede daha uzun süre tutacak hemde değerlerin yükseltilmesi konusunda siteye yardımcı olacaktır.

Sosyal Medya Platformları

Sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmak günümüzde ve hatta gelecekte en dikkat edilecek olan unsurlardan bir tanesidir. Sosyal medya platformları ile birlikte sizlerde web sitenizin link sayısını ve tanınırlığını arttırabilirsiniz. Böylelikle kısa sürede DA ve PA değerlerinde hızlı bir yükselme yaşayabilirsiniz.

Spam Score

Spam Score ise DA ve PA algoritması ile tamamen ters orantılı çalışan bir sistemdir ve sitenizin SEO değerlendirmesini bütünüyle değiştirebilir. Sitenizdeki içeriklerin orjinalliğini kontrol eder ve Google'nin yanıltıcı olarak gördüğü işlemlerin ne kadar olduğu bu skora göre hesaplanır.

Spam Score değeri yüsek olan sitelerin DA ve PA değerleride buna orantılı olarak düşük olur. DA ve PA değeri yüksek olsa dahi Google aramalarında yüksek sıralarda olması pek mümkün değildir. Çünkü Spam Score değeri Google tarafından sitenize verilen cezalarıda içerir.


DA ve PA değeri yükseltme konusunda yapılacak olan çalışmalarda önemli olan faktör bir anda hiçbir şeye yüklenmemektir. Bu işlemlerin zamana yayılarak manuel bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Olurda bir gün web sitenizi satmak isterseniz dahi bu değerlerin büyüklüğü ile sitenizin fiyatını da belirleyebileceğinizi unutmayın.

2 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 5/04/2021
    Teşekkürler hocam, açıklayıcı ve eğitim tarzında bir makale olmuş tebrik ederim.
    1. 5/08/2021
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.